Stevia

 Stevia Rebaudiana

Stevia

Stevia

Adalah sejenis tanaman herba berasal dari Paraguay. Tanaman ini terkenal dengan daunnya yang manis dan orang asli Paraguay telah menggunakannya sebagai bahan pemanis dalam minuman dan masakan, dan sebagai tea herba sejak 200 tahun dahulu.

Stevia semakin popular sebagai pengganti kepada gula, dan mula ditanam di banyak negara. Daun kering stevia adalah 40 kali lebih manis daripada gula manakala extrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis daripada gula.”Kemanisan pada daun stevia ini adalah disebabkan oleh dua komponan iaitu stevioside dan rebaudioside.

Kelebihan Stevia sebagai bahan pemanis ialah ia tidak mengandungi kalori (calorie) dan kabohidrat (cabohydrate), dan sesuai untuk kesihatan terutama sekali bagi orang yang mengidap penyakit kencing manis. Selain daripada itu, stevia juga mengandungi vitamin serta antifungal dan antibacteria.

Negara pengeluar utama produk stevia pada masa kini ialah negara China dan diikuti oleh India. Manakala negera pengimport dan  penguna terbesar ialah negera Jepun, dimana 41% daripada bahan pemanis yang digunakan adalah berasaskan Stevia. Untuk rekod, Jepun telah mengharamkan penggunaan bahan pemanis tiruan sejak tahun 70’an. Tanaman stavia sesuai tumbuh di kawasan tropika. Dari kajian pakar-pakar kesihatan terdapat pelbagai kebaikan diantaranya ialah :-

Sebotol - RM 50.00 / 3 botol rm 140.00

Sebotol – RM 50.00 / 3 botol rm 140.00

  • Mengimbangi kandungan gula dalam darah.

  • Menurunkan kadar gula dalam darah, sesuai untuk pesakit kencing manis.

  • Melawaskan pembuangan air kencing.

  • Meningkatkan tenaga dalam badan.

  • Membantu sstem penghadhaman makanan.

  • Membantu mereka yang mengalami masalah insomnia ( tidak nyenyak tidur )

  • Berupaya mengawal berat badan ( obesiti )

  • Mengurangkan masalah keradangan

 

Kini Stavia telah memenuhi pasaran Malaysia dengan harapan agar rakyat Malaysia dapat menggantikan gula tebu kepada STEVIA. Setitik STEVIA bersamaan 3 sudubesar gula . Ayuh sahabat … Tukar sekarang !!!!  Jadilah insan yang sihat sepanjang masa.

Hubungi saya sekarang  :     017 398 0193    (  Call  / sms  /  WhatApp  )

 

STEVIA
Sumber Rujukan